UGC NET PAPERS Headline Animator

Friday, October 21, 2011

UGC NET GEOGRAPHY PREVIOUS SOLVED PAPER

1. The three leading petroleum producing countries in correct descending order are:
(A) Saudi Arabia, U.S.(A) and Russia
(B) U.S.(A), Saudi Arabia and Iran
(C) Saudi Arabia, U.S.(A) and Iran
(D) U.S.(A), Saudi Arabia and Mexico
Ans: (A)

2. When a river course follows the real and basic slope it is called:
(A) Consequent stream
(B) Subsequent stream
(C) Resequent stream
(D) Obsequent stream
Ans: (A)

3. With biotic succession in a lake environment the population and diversity of plants and animals:
(A) Increases
(B) Decreases
(C) Neither (A) no1 (B)
(D) First decreases and then increases
Ans: (A)

4. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Gulf of Campeche – Honduras
(B) Gulf of Draien – Panama
(C) Gulf of Sidra – Egypt
(D) Gulf of Lions – Germany
Ans: (B)

5. The paper Exceptionalism in Geography which marked a turning point in Geographical thought was written by:
(A) Z.K. Zipf
(C) W. Shaefer
(B) (C) (D) Harris
(D) W. Wistaller
Ans: (C)

6, The river which marks the international boundary between India and Nepal is:
(A) The Gandak
(B) Tista
(C) Kosi
(D) Kali
Ans: (D)

7. Which one of the following is most suitable diagram for representing the age-sex structure of the population?
(A) Dot method
(B) Triangular graph
(C) Pie diagram
(D) Pyramid diagram
Ans: (D)

8. The ‘Blue Revolution’ has been most successful in:
(A) Andhra Pradesh
(B) Bihar
(C) West Bengal.
(D) Kerala
Ans: (D)

9. In terms of population (2001) the correct descending order of the following countries is:
(A) Brazil, Indonesia, Pakistan and U.S. A
(B) Indonesia, Brazil, Pakistan and U.S.A
(C) U.S.A, Indonesia, Brazil .and Pakistan
(D) U.S.A, Brazil, Indonesia and Pakistan
Ans: (C)

10. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:
List-I                                       List-II
(Industrial Region)                (Country)
(A) Alabama                           (I) Germany
(B) Ruhr                                  (ii) U.S.(A)
(C) Canton                              (iii) South Africa
(D) South Transvaal                (iv) China
Codes:
a          b         c         d
(A)       (i)         (iii)       (iv)       (ii)
(B):      (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(C)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)
(D)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)
Ans: (B)

11. Which of the following is the typical characteristic of the Negroid race?
(A) Black skin colour
(B) Narrow rose
(C) Slanting eye
(D) Prognathous jaw
Ans: (A)

12. The ideal location of a thermal power station will be:
(A) Close to water bodies
(B) Near heavy industrial area
(C) Near coal-pit head
(D) Near power-deficit area
Ans: (C)

13. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Natural Bridge – Karst topography
(B) Yardang – Arid topography
(C) Cliff – Costal topography
(D) Tafoni – Landform – Volcanic topography
Ans: (D)

14. Bass Strait in Australia is famous for:
(A) Coal
(B) Lead
(C) Uranium
(D) Petroleum
Ans: (D)

15. Which one of the following statements about pollution dome is correct?
(A) Pollution dome is formed over the cities
(B) Pollution dome is formed on the mountains
(C) Pollution dome is formed on the Antarctica
(D) Pollution dome is formed over the ocean
Ans: (A)

16. Which one of the following pairs is correctly matched?
(A) Oman – Ashgabat
(B) Qatar – Doha
(C) Yemen – Muscat
(D) Vietnam – Vientiane
Ans: (B)

17. Out of following the Yeast variability of rainfall in India is observed in:
(A) Gujarat
(B) Telangana
(C) Assam
(D) Tamil Nadu
Ans: (C)

18. In an earthquake maximum surface damage is caused by:
(A) L Waves
(B) P Waves
(C) S Waves
(D) T Waves
Ans: (A)

19. In which of the following continents both birth rate and death rate are the least?
(A) Europe
(B) Australia
(C) North America
(D) South America
Ans: (A)

20. According to 2001 census, the maximum number of Urban population is in Maharashtra State. Which of the following states are the next in order?
(A) Delhi and Punjab
(B) Haryana and Gujarat
(C) Uttar Pradesh and Tamil Nadu
(D) West Bengal and Delhi
Ans: (C)

21. Brazil does not form common boundary with:
(A) Colombia
(B) Argentina
(C) Bolivia
(D) Ecuador
Ans: (D)

22. Which one of the following is an a biotic element of ecosystem?
(A) Rock salt
(B) Lichen
(C) Termite
(D) Algae
Ans: (A)

23. Match List-I with List-Il and select the correct answer from the codes given below:
List-I                                                   List-II
(Concept)                                           (Proposer)
(A) Peneplain                                      (i) Lothian green
(B) Uniformitarianism                         (ii) Davis
(C) Tetrahedral Hypothesis                 (iii) Holmes
(D) Convectional Current Theory       (iv) Hutton
Codes:
a          b          c          d
(A)       (ii)        (iv)       (i)         (ii)
(B)       (ii)        (iii)       (iv)       (i)
(C)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(D)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)
Ans: (A)

24. Which one of the following set of crops is related to the plantation agriculture?
(A) Rice, Wheat and Sugarcane
(B) Cotton, Jute and Oilseeds
(C) Maize, Millets and Mustard
(D) Tea, Coffee and Rubber
Ans: (D)

25. The main soil of Rajmahal Hills is:
(A) Red
(B) Black
(C) Alluvial
(D) Laterite
Ans: (B)

26. The Inter-Tropical Convergence Zone during the South West Monsoon Season in India Swifts:
(A) Westward
(C) Northward
(B) Eastward
(D) Southward
Ans: (C)

27. Madhya Pradesh is the leading producer of cement in India because:
(A) Hydro electricity is available sufficiently
(B) It was ample limestone deposits
(C) Water resource is available through rivers
(D) Transport system is well developed
Ans: (B)

28. ‘Carta-Marina’ is:
(A) An instrument used by Arab Geographers
(B) A book written by Al-Masudi
(C) A map of America prepared by Wald Simuller
(D) An age succeeding the ‘age of discovery’
Ans: (C)

29. 500 Canal Connects:
(A) Superior – Michigan lakes
(B) Huran – Erie lakes
(C) Erie – Ontorio lakes
(D) Superior – Huran lakes
Ans: (D)
30. If 5 millimeter on a map represents 5 k.m. distance on the ground, the R.F. of the map will be:
(A) 1:1, 00,000
(B) 1:8, 00,000
(C) 1:10, 00,000
(D) 1:20, 00,000
Ans: (C)

31. “The dominant idea in all geographical progress is that of terrestrial unity.” The above statement is attributed to:
A Jean Brunhes
(B) Friedrich Ratzel
(C) Vidal dela Blache
(D) Richard Hartshorne
Ans: (C)

32. La Plata lies near the mouth of:
(A) Amazon river
(C) Parana river
(B) Colorado river
(D) Orinoco river
Ans: (C)

33. The concept of “Spatial Organisation is propounded by:
(A) German school
(B) French’ school
(C) British school
(D) American school
Ans: (D)
34. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:
List-I List-II
(A) Basalt                    (i) Gniss
(B) Granite                  (ii) Quii’t zite
(C) Sandstone                         (iii) Schist
(D) Shale                     (iv) Slate
Codes:
a          b          c          d
(A)       (ii)        (i)         (iv)       (iii)
(B)       (i)         (ii)        (iii)       (iv)
(C)       (iii)       (i)         (ii)        (iv)
(D)       (iv)       (ii)        (i)         (iii)
Ans: (C)

35. In which one of the following ma projections the scale remains correct along all the parallels of latitude?
(A) Cylindrical Equal Area projection
(B) Gall’s projection
(C) Mollweide’s projection
(D) Sinusoidal projection
Ans: (D)

36. Which one of the following i different from others?
(A) Polygraph
(B) Bandgraph
(C) Simple Linegraph
(D) Compound Bargraph
Ans: (D)

37. In India mineral oil is derived from the rocks of the:
(A) Gondwana period
(B) Cretaceous period
(C) Permian period
(D) Tertiary period
Ans: (D)

38. Which one of the following causes acid rain?
(A) Carbon dioxide
(B) Chiorofluoro carbon
(C) Sulphur dioxide
(D) Hydro carbon
Ans: (C)

39. Arrange the following scholars in the correct chronological order and select the correct answer from the codes given below:
(i) Aristotle
(ii) Eratosthenes
(iii) Plato
(iv) Strabo
Codes:
(A) (iii) (ii) (i) (iv)
(B) (i) (ii) (iii) (iv)
(C) (iii) (i) (iv) (ii)
(D) (iii) (i) (ii) (iv)
Ans: (D)

40. ‘Tombolo’ is formed by:
(A) Flurial action
(B) Glacial action
(C) Waves action
(D) Wind action
Ans: (C)

41. Which one of the following mountain ranges does not emerge from the Pamir Knot?
(A) Hindukush
(B) Tienshan
(C) Kunlun
(D) Zagros
Ans: (D)

42. The Gram Chao grasslands mainly lie in:
(A) Angola
(B) Argentina
(C) Sudan
(D) Uruguay
Ans: (B)

43. Which one of the following pairs is not correctly matched?
Steel plants                  Technical collaboration
(A) Rourkela               Germany
(B) Bhilai                    U.S.S.R.
(C) Durgapur               United Kingdom.
(D) Bokaro                  U.S.A
Ans: (D)

44. Which one of the following is related to famous Montreal Protocol of 1987?
(A) Reduction in the production and consumption of mineral oil
(B) Reduction in the producti.5n of carbon
(C) Reduction in the production and consumption of chlorofluoro carbons ((C) F.(C))
(D) Reduction in the, production of nitrogen oxides
Ans: (C)

45. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:
List-I                                       List-II
(Old name) (New name)
(A) Gold Coast                                   (i) Zambia
(B) Northern Rhodesia                       (ii) Burkina Faso
(C) South West Africa                        (iii) Ghana
(D) Upper Volta                                  (iv) Namibia
Codes:
a          b          c          d
(A).      (ii)        (iii)       (i)         (iv)
(B)       (iv)       (ii)        (iii)       (i)
(C)       (iii)       (i)         (iv)       (ii)
(D)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)
Ans: (C)

Directions: The following five (46-50) items consists of two statements, one labeled as ‘Assertion (A)’ and the other as ‘Reason (R)’. You are to examine these two statements carefully and select the answers to these item using the code given below:
Codes:
A Both A and R are true and R is the correct explanation of (A)
B Both A and R are true but R is not the correct explanation of (A)
C A is true but R is false.
D A is false but R is true.

46. Assertion (A): Divergent plate margins cause sea floor spreading:
Reason (R); Constructive plate margins result in the formation of faults.
Ans: (C)

47. Assertion (A): The map scale expressed as R.F. is suitable for Universal use.
Reason (R): There is no mention of the unit of measurement in it.
Ans: (C)

48. Assertion (A): Brazil is the leading producer of ethanol.
Reason (R): It is the largest producer of sugarcane in the world (D)
Ans: (A)

49. Assertion (A): The length of the day at equator is always 12 hours.
Reason (R): The angle of incidence of the sun’s rays on the equator is constant.
Ans: (A)

50. Assertion (A): Italy is one the economically developed countries of the world (D)
Reason (R): It has vast mineral resource base.
Ans: (C)

No comments:

Post a Comment

Post a Comment